Ga terug

Natuurbescherming

Natuurbehoud vormt één van de hoofddoelen van ons park. We zien het als onze missie om (bedreigde) dieren te beschermen en te behouden en zo veel mogelijk mensen de verwonderlijke wereld van de natuur te laten beleven. We willen onze gasten graag inspireren, hun gedrag positief beïnvloeden en hen laten genieten van alles wat de natuur ons geeft. Niet alleen binnen ons park zetten we ons in voor natuurbehoud, maar ook daarbuiten.

Belize

Belize

Mangroves worden weleens de kraamkamer van de oceaan genoemd, omdat veel vissoorten in de mangrove het levenslicht zien, die later op volwassen leeftijd naar de oceaan trekken. Helaas worden mangroves vaak ernstig bedreigd. Ze staan wereldwijd onder druk en verdwijnen in rap tempo. Wij zetten ons in om dit kwetsbare natuurgebied te beschermen. Daarom beschermen we al bijna 30 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van bijna 400 vierkante kilometer, dat is ruim zeven keer zo groot als Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Belize
Stichting Lucie Burgers

Stichting Lucie Burgers

Stichting Lucie Burgers stimuleert en faciliteert vergelijkend gedragsonderzoek bij dieren. Het doel is om kennis over het natuurlijk gedrag van dieren en over de ecologie te bevorderen. Met deze kennis kunnen de natuurgebieden waar deze diersoorten in leven beter en efficiënter beschermd worden en kunnen bedreigde diersoorten voor de toekomst behouden worden. De stichting ondersteunt daarom vooral onderzoek naar de leefomstandigheden en het gedrag van diersoorten in het wild.

Stichting Lucie Burgers
Future For Nature

Future For Nature

Burgers’ Zoo heeft zich voor tien jaar lang als hoofdsponsor aan Stichting Future For Nature verbonden. Deze stichting reikt jaarlijks de Future For Nature Awards uit aan drie jonge, succesvolle natuurbeschermers die aansprekende resultaten hebben geboekt op het gebied van natuurbescherming. Jaarlijks worden tientallen projecten aangemeld die door een internationale vakjury worden beoordeeld. Naast de Future For Nature Award ontvangt elke winnaar een bedrag van € 50.000 dat zij aan hun natuurbeschermingswerk kunnen besteden.

Future For Nature

Ook als lid van de volgende organisaties zijn we actieve natuurbeschermers

EAZA

EAZA

Burgers' Zoo is samen met meer dan 300 dierentuinen in Europa verenigd in de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Een belangrijke functie van een modern dierenpark is het creëren van bewustwording, maar daarnaast zeker ook het actief beschermen van dieren en natuur. Naast het informeren en bewust maken van het miljoenenpubliek worden er elke campagne ook grote geldbedragen ingezameld, die door deze dierentuinbezoekers vrijwillig worden gedoneerd aan concrete projecten binnen de EAZA-campagne.

EAZA
GlobeGuards

GlobeGuards

Gelukkig zijn er mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de bescherming van dieren of het behoud van natuur. Ze voegen de daad bij het woord, richten stichtingen op en werken hard om voor ‘hun’ diersoort of ‘hun’ natuurgebied echt het verschil te maken. GlobeGuards, als overkoepelende stichting, helpt de krachten te bundelen en biedt een platform om ervaringen uit te wisselen.

GlobeGuards
NVD

NVD

Samenwerking tussen dierenparken is cruciaal. Daarom ondersteunen Nederlandse dierenparken, vereniging in de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), kleine en grote natuurbeschermingsprojecten van over de hele wereld. Natuurbescherming, educatie, onderzoek en instandhouding van bedreigde diersoorten behoren tot de belangrijkste doelstellingen van de aangesloten dierentuinen. Het betreft meestal financiële steun, echter wordt de kennis en ervaring ook regelmatig ingezet.

Nederlandse vereniging van dierentuinen